Vitamine B12

Vitamine B12 wordt in het lichaam opgeslagen, maar bij een langdurig tekort kunnen lichamelijke klachten ontstaan.

Symptomen bij een tekort aan B12 zijn tintelingen in handen en voeten, geheugenproblemen, niet op de juiste woorden komen, tegen dingen aanlopen of omgooien, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, nervositeit, spierpijn, krachtverlies, vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen. duizeligheid, koud hebben, haaruitval, darmklachten, wazig zien, hoofdpijn en oorsuizen.

Het lichaam zou voldoende vitamine B12 op moeten nemen uit dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Toch kan het zijn dat de lichaam het niet goed opneemt. Oorzaken hiervan kunnen zijn: een vegetarisch dieet, eetstoornissen, een auto-immuun ziekte, darmparasieten, verstoringen in de dunne darm, Helicobacter Pylori maagbacterie, langdurig gebruik van maagzuurremmers  Omeprazol of Pantazol, antibiotica, het gebruik van lachgas en alcoholisme.

In sommige situaties is het lastig om de oorzaak te achterhalen, aangezien veel van bovenstaande symptomen ook bij langdurige stress voorkomen. De huisarts kan eventueel met een bloedtest een tekort aan vitamine B12 aantonen. Als je kiest voor een supplement is het verstandig om een zuigtablet te nemen, deze worden namelijk direct in de bloedbaan opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *