reiki behandeling


Reiki is het Japanse woord voor levensenergie. Deze energie brengt energiebanen in evenwicht en versterkt ons immuunsysteem. Een Reiki-behandeling zorgt voor ontspanning en kan ingezet worden bij diverse fysieke en mentale klachten:


– hoofdpijn en migraine
– spijsverteringsproblemen
– reuma, artrose en artritis
– genezingsprocessen (behalve botbreuken)
– moeheid
– stress
– angst
– depressie
– burn-out
– onderdrukte gevoelens en emoties
– onverwerkte gebeurtenissen


Tijdens een Reiki-behandeling lig je op een behandeltafel. Je houdt daarbij je kleding aan. Zorg voor makkelijk, ruim zittende kleding en warme sokken. Eventueel wordt er een extra dekentje over je onderlichaam gelegd. Er klinkt meditatiemuziek om nog beter te kunnen ontspannen.


De therapeut legt haar handen op verschillende plaatsen van je lichaam, volgens de handposities van het Reiki Usui Healing System. Via haar handen stroomt de Reiki-energie jouw lichaam binnen. Aan het einde van de behandeling worden je knieholte en voeten gedaan, dit helpt om goed te aarden en negatieve emoties en afvalstoffen af te voeren.


De ervaringen van een Reiki behandeling zijn per persoon verschillend. Je kunt diepe ontspanning ervaren, maar ook warmte, kou, tintelingen, verdriet, boosheid of lichte pijnprikkels voelen. Dit zegt verder niets over de uiteindelijke werking van de behandeling.


In uitzonderlijke gevallen kan Reiki verminderd werken. Dit kan gebeuren als je moeite hebt met fysieke aanraking, het is dan mogelijk om de handen boven het lichaam te laten ‘zweven’. Daarnaast is het belangrijk dat je geen te hoge verwachtingen koestert of je bewust/onbewust afsluit voor de energie. Zonder vertrouwen zal Reiki uiteindelijk wel helpen, maar minder efficiënt zijn.


Er wordt wel eens gedacht dat Reiki zweverig is, niets is echter minder waar. Het hele universum is namelijk opgebouwd uit energie. Je zult wel eens gemerkt hebben dat je een negatieve energie voelde bij het betreden van een ruimte? Daarnaast legt ook iedereen direct een hand op een pijnlijke plek, dit is eigenlijk niets anders dan zelf-Reiki.


Na de behandeling is het belangrijk om veel water te drinken zodat afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Elk mens reageert anders op de ontvangen energie. Meestal is er een gevoel van ontspannenheid, loomheid of juist veel energie. In de dagen na de behandeling kan urine en ontlasting meer ruiken, transpiratie kan toenemen of je kunt ineens een griepje krijgen. Deze klachten verdwijnen weer, het geeft juist aan dat de energie zijn werk doet.


Reiki kan goed gecombineerd worden met edelsteentherapie, aura- & chakrahealing en bachbloesems.


Een behandeling kan echter ook op afstand gegeven worden. Dit is ideaal voor mensen die ver weg wonen, erg druk zijn of door ziekte/ouderdom niet kunnen reizen. Je zorgt dan thuis, op het afgesproken moment, voor een rustige omgeving en ontspannen lichaamshouding.


Reiki werkt ondersteunend en kan naast reguliere zorg ingezet worden. Het vervangt echter nooit een behandeling van een deskundig arts. Bij twijfel of aanhoudende klachten is het dus raadzaam om je huisarts te bezoeken.