Wat is holisme?

Holisme komt van het Griekse woord ‘holon’ en betekent ‘geheel’. Je lichaam, gedachten, emoties, energie en spiritualiteit vormen een samenwerkend geheel. Als er op een van deze niveaus een verstoring ontstaat, heeft dus dus ook invloed op alle andere niveaus. Dit betekent dat je leefwijze, je gesteldheid, erfelijke factoren en je leefomgeving maken wie je bent en hoe je je voelt.

Wanneer er een disbalans tussen de verschillende niveaus ontstaat kun je allerlei klachten ervaren. Na een stressvolle dag kun je je bijvoorbeeld ook sneller geïrriteerd voelen, moe zijn of hoofdpijn hebben. Als alle niveaus in balans zijn, ben je in harmonie. De energie stroomt dan vrij door je lichaam en je voelt je fit en vitaal, zonder lichamelijke of geestelijke klachten. Het is daarom belangrijk om je niet alleen op de symptomen van je klacht te richten, maar om naar alle niveaus te kijken.Wat doet een holistisch therapeut?

Een holistisch therapeut gaat er vanuit dat een mens als een geheel benaderd moet worden. Ik kijk dus naar jou in zijn totaliteit. Door jouw hulpvraag op deze manier te benaderen, kan pas echt ontdekt worden waar een klacht vandaan komt. Deze klachten hebben een belangrijke functie, aangezien het lichaam alles weerspiegelt wat met jouw wezen te maken heeft. Door het contact met je lichaam te herstellen en je diepere lagen aan te raken, kunnen alle niveaus weer gaan stromen.

Het kan daarbij helpen om je vastzittende emoties eens goed te gaan doorvoelen, om ze vervolgens ook echt los te kunnen laten. Daarnaast is bewustwording een belangrijke stap. Wellicht heb je jezelf in het verleden allerlei gewoontes, patronen en overtuigingen aangeleerd. Deze waren destijds misschien zinvol, maar de kans is groot dat ze je inmiddels niet meer dienen. Het loslaten van deze oude overlevingsstrategieën kan echter een confronterend proces zijn. Een holistisch consult bestaat dan ook uit coaching en andere behandelmethodes; deze worden uiteraard op jouw persoonlijke wensen en behoeftes aangepast.

Wat kun je verwachten tijdens een consult?

We starten het holistisch consult met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek vertel je over jezelf, je persoonlijke situatie en de eventuele klachten die je ervaart.

De behandeling wordt vervolgens op jouw hulpvraag afgestemd en kan bestaan uit coaching, reiki, klanktherapie, ontspanningsoefeningen, schema-therapie, EFT, loslaattechnieken, EMDR, familieopstellingen, MIR-methode en/of orthomoleculair voedingsadvies.


Een consult duurt ongeveer een uur en een kwartier. We sluiten het consult af met een inzichtkaart en een korte nabespreking.

holistisch consult
(1 uur en 15 min)

 75,00 euro

Wat kun je verder nog doen?

Het is uiteraard belangrijk om regelmatig te bewegen, voldoende te slapen en gezond te eten. Drink daarnaast minimaal 1,5 liter water, je lichaam wordt hierdoor letterlijk schoongespoeld. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning.

Een andere belangrijke tool is onze 10-daagse
mindfulness online cursus, hiermee leer je je gedachten tot rust te brengen en in het ‘hier en nu’ te leven.

“Luister naar het gefluister van je lichaam,
zodat het niet hoeft te schreeuwen.”