EMDR therapie

emdr therapie praktijk livity


De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is geschikt voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring uit het verleden.


Wanneer wordt EMDR ingezet?

Na een schokkende gebeurtenis kun je last krijgen van hevige emoties zoals angst, schaamte, verdriet, schuldgevoel of boosheid. EMDR wordt ingezet als de oorzaak van het probleem duidelijk is. Je kunt in gedachten dus een beeld oproepen waarbij je hevige emoties ervaart. Denk hierbij aan een ongeval, een inbraak, pest-ervaringen, een echtscheiding, ontslag of na het verlies van een dierbaar persoon.


Hoe werkt EMDR?

Onze herinneringen liggen in het lange termijn geheugen opgeslagen. Door samen over jouw ervaring te praten wordt het naar het korte termijn geheugen verplaatst. Het korte termijn geheugen wordt ook wel het werkgeheugen genoemd, op deze plek kunnen de bijbehorende emoties ‘bewerkt’ worden.


Wat kun je tijdens een behandeling verwachten?

Tijdens een EMDR behandeling praten we over de gebeurtenis, je gedachtes en je gevoelens. We gaan samen op zoek naar het beeld uit deze herinnering die de meeste onrust veroorzaakt. Vervolgens vraag ik jou om met dit beeld in gedachten, gefocust mijn vingers te volgen. Een EDMR behandeling bestaat uit meerdere van deze korte oogbeweging-sessies. Door deze afleiding in het brein wordt het natuurlijke verwerkingssysteem gestimuleerd en zal de emotionele lading gaan afnemen.


Wat kun je na de behandeling verwachten?

Na afloop van een EMDR behandeling kunnen de effecten nog even doorwerken. Dit is positief want het brein is de gebeurtenis aan het verwerken. Je kunt eventueel een dagboek bijhouden zodat we dit tijdens een volgende afspraak kunnen bespreken.


Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het aantal behandelingen verschilt per persoon, maar over het algemeen zijn er twee tot drie behandelingen nodig.


Wil jij een EMDR behandeling?

EMDR 

90
minuten


EMDR behandeling
inclusief coaching 

€ 90,00Wanneer mag EMDR niet ingezet worden?

EMDR mag niet ingezet worden bij epilepsie, hartritmestoornissen, psychoses, borderline, schizofrenie of bij gebruik van Bètablokkers.


Bij gecompliceerde trauma’s, zoals mishandeling, seksueel misbruik of PTSS, raad ik aan om de behandeling uit te laten voeren door een GGZ-psycholoog.