EMDR therapie


De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is geschikt voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring uit het verleden.


Wanneer wordt EMDR ingezet?

Na een schokkende gebeurtenis kun je last houden van angstwekkende beelden, herbelevingen en hevige emoties als angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid.


EMDR wordt ingezet als de oorzaak van het probleem duidelijk is. Je kunt in gedachten dus een beeld oproepen waarbij je hevige emoties of angst ervaart. Denk aan een ongeval, inbraak, pest-ervaringen of verlies van een dierbaar persoon.


Hoe werkt EMDR?

Een traumatische herinnering ligt opgeslagen in je lange termijn geheugen. Door de intense herbeleving neemt de gebeurtenis vaak ook veel geheugencapaciteit in beslag. Door samen over jouw schokkende ervaring te praten, verplaatsen we de herinnering naar het korte termijn geheugen. Dit wordt ook wel het werkgeheugen genoemd. Op deze plek kunnen we de herinnering en de bijhorende emoties gaan ‘bewerken’.


Wat kun je tijdens een behandeling verwachten?

Tijdens een EMDR-behandeling vertel je over de traumatische gebeurtenis, inclusief je gedachten en gevoelens. We gaan dan samen kijken welk beeld uit deze herinnering bij jou de meeste onrust veroorzaakt. Met dit beeld in gedachten vraag ik je vervolgens om gefocust mijn vingers te volgen. De behandeling bestaat uit meerdere korte oogbeweging-sessies.


Het werkgeheugen krijgt hierdoor teveel informatie te verwerken. Deze ‘afleiding’ in het brein zal er toe leiden dat het natuurlijke verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Hierdoor zal de emotionele lading van jouw herinnering gaan afnemen.


Wat kun je na de behandeling verwachten?

Na afloop van een EMDR-behandeling kunnen de effecten nog even doorwerken. Dit is positief; het brein is de gebeurtenis aan het verwerken. In eerste drie dagen kunnen er ook nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Je kunt dan eventueel een dagboekje bijhouden, zodat we jouw ervaringen tijdens een volgende afspraak kunnen bespreken.


Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het aantal behandelingen verschilt uiteraard per persoon, maar over het algemeen zijn er twee tot drie behandelingen nodig.


Wil jij een EMDR behandeling?

EMDR 

90
minuten


EMDR behandeling
inclusief coaching 

€ 90,00Wanneer mag EMDR niet ingezet worden?

EMDR mag niet ingezet worden bij epilepsie, hartritmestoornissen, psychoses, borderline, schizofrenie of bij gebruik van Bètablokkers.


Bij zware trauma’s, zoals langdurige mishandeling, seksueel misbruik of PTSS, raad ik aan de EMDR-behandeling uit te laten voeren door een GGZ-psycholoog.