Surinaamse Pom
benodigdheden 4 personen:
200 gram zoutvlees
2 grote kipfilets
zak grof gesneden ui
zak pomtaya
3 tenen knoflook
grote blik tomatenpuree
2 kippenbouillonblokje
mespuntje cayennepeper
snufje nootmuskaat
zwarte peper
2 theelepels piment
3 eetlepels kokosbloem suiker
1 theelepeltje sambal
3 eetlepels piccalilly
1 sinaasappel
bereiding in oven:
– kook het zoutvlees en de kip in water (20 minuten)
– knip het zoutvlees in stukjes, verwijder overtollig vet en botten
– laat de kip afkoelen en pluis het vlees
– fruit de ui en voeg knoflook, peper, sambal, nootmuskaat, 1 theelepel piment,
bouillonblokjes toe
– voeg tomatenpuree toe en laat even meebakken (om zure smaak te verwijderen)
– voeg zoutvlees, kip en 1 eetlepel suiker toe (voeg water toe als het te droog is)
– meng de pomtaya met piccalilly, 2 eetlepels suiker, uitgeknepen sinaasappel, peper,
zout, 1 theelepel piment
– verhit een klontje boter en meng dit door de pomtaya
– smeer de ovenschaal in met boter
– verdeel een dun laagje pomtaya in een ovenschaal
– verdeel de vulling over de pomtaya
– sluit af met een laag pomtaya
– verhit een kontje boter en meng (voor de kleur) met een snufje piment
– smeer de pom voorzichtig in met een laagje boter
– bak de pom op 180 graden in de oven voor 1,5 uur (onderste rek)
* serveer met gekookte witte rijst, tomaatjes, zuurgoed of kousenband