Erwtensoep

Erwtensoep


benodigdheden 4 personen

500 gram spliterwten
800 gram varkensblokjes
1 verse rookworst
zakje spekreepjes
1 winterpeen
zakje fijn gesneden ui
zakje gesneden prei
3/4 knolselderie
zwarte peper
2 rundvlees bouillonblokjes
2 laurierblaadjes


bereiding soeppan:

– was de spliterwten goed
– vul een soeppan met 3 liter water
– kook de spliterwten, 2 bouillonblokjes, 2 laurierblad, ui, spekjes en het varkensvlees
– snijd de winterpeen en knolselderie in stukken
– voeg na een uur koken de winterpeen, prei, en knolselderie toe
– voeg eventueel naar smaak peper, sambal of extra bouillonblokje toe
– voeg stukjes rookworst toe
– laat de soep koken tot alles gaar en ingedikt is


bereiding slowcooker:

– was de spliterwten goed
– vul de slowcooker eerst met de spliterwten
– daarop de spekjes, knolselderie, varkensvlees, laurierblaadjes, peper, bouillonblokjes, wortel en prei
– voeg 1,5 liter kokend water toe
– laat de soep 3 uur pruttelen op stand slow (high)
– roer de soep om en laat de soep 30 minuten koken op stand ‘soep’ (=hoge druk)
– voeg plakjes rookworst toe, 2 eetlepels maizena (opgelost) en roer alles weer om
– laat de soep nog 1 uur pruttelen op stand slow (high)


* serveer eventueel met roggebrood en ontbijtspek